Tags: autonom, faq, intrebari, muv, robot

Autonomous disinfection robot FAQs

 

Vom actualiza constant materialele de comunicare (inclusiv acest FAQ), pentru a fi cât mai clari cu ce vă propunem. Vă stăm la dispoziție pentru întrebări și vă mulțumim în avans pentru ele, căci ne ajută și pe noi să realizăm ce aspecte putem comunica mai bine.

Basics

Q: Hm, un robot inteligent? Nu e prea sofisticat? E mare nevoie acum de ceva mai simplu și mai ieftin!

A: Suntem de acord cu nevoia urgentă, de aceea am gândit și declinarea MUV Lite, vezi mai jos detalii. Cât despre sofisticare, fiecare din cele două produse are utilitatea și aplicabilitatea lui. Produsele pot fi folosite și după ce ce trece pandemia. 

 

Q: Scurt/2, ce produse propuneți?

A: Vrem să facem două tipuri de dispozitive, Lite si Smart. Ambele cu iradiere germicidă UV-C. Lite e un sistem modular de lampă UV (putere 60W) pe care o putem fabrica rapid și personalizat, pentru a răspunde nevoilor imediate din unitățile sanitare care ne-au cerut ajutorul. Varianta Smart este robotul, care necesită mai mult timp de dezvoltare pentru că are multe alte funcționalități (și deci o altă aplicabilitate, mai largă). 

 

Q: Care e structura costurilor, cum veți cheltui fondurile strânse?

A: Ne propunem o țintă ambițioasă de 1.000.000 lei pe care să îi strângem până la final de aprilie. 

  1. MUV Smart (autonom): 90.000 lei x 10 buc = 900.000
  2. MUV Lite (non-autonom) 1000 lei x 50 buc = 50.000

TOTAL = 950.000 lei

 

Diferența de 50.000 de lei e luată în calcul ca sumă de rezervă. După ce stabilim costurile detaliate, dacă bugetul o permite, vom produce mai multe unități MUV Lite (în funcție și de stocurile de tuburi UV-C disponibile). Preferăm să promitem mai puțin și să livrăm mai mult.

 

MUV Lite

Q: Mai în detaliu, pe ce se duc banii?

A: Până să revenim cu o detaliere și mai exactă (o vom face de îndată ce obținem cotații pentru fiecare componentă), vă enumerăm componente fiecărei variante MUV:

  1. MUV Smart – software de identificare și detectare obstacole, software pentru control remote, senzori și componente pentru ghidaj și circulat, inclusiv roți, baterie, cameră, 8 lămpi UV-C de putere mare
  2. MUV Lite – tuburile UV-C de putere mai mică, carcasa de aluminiu cu prinderi, partea electrică și suportul pe roți pe care stă totul.

 

Q: Care este formula după care se calculează eficiența procedurii de iradiere germicidă UV-C?

A: putere/suprafata*timp. Dacă ai o putere mai mică (cum e cazul MUV Lite), poți crește timpul pentru a ajunge la aceeași eficiență.

 

 

Q: Care e fundamentul științific din spatele procedurii?

A: Autonome (MUV Smart) sau nu (MUV Lite), produsele funcționează prin iradiere germicidă cu raze UV-C. Astfel, capacitatea de reproducție a microorganismelor patogene – bacterii, virusuri, fungi, protozoare – este anulată de expunerea la radiația UV (mai precis UV-C, lățimea de bandă între 100 și 280 nm), care acționează direct asupra acidului nucleic al microorganismelor. Tehnologia nu e nouă – a fost descoperită în 1878 și e deja folosită inclusiv în spitale, însă doar în anumite săli care sunt dotate cu unități fixe de sterilizare. 

 

Q: „Există producători la nivel mondial care oferă de mult astfel de aparate la prețuri de zeci de ori mai mici decât se încearcă să se obțină aici, la nivel local?”

A: La nivel mondial, din cunoștințele noastre, mai există doar un producator de robot autonom de sterilizare, în Danemarca. Prețul acestui robot ajunge la mai multe zeci de mii de euro.

Bine de știut: la căutări rapide pe Google veți găsi și alți roboți care sunt „remote”, însă sensul cuvântului „remote” în acea descriere înseamnă doar că lămpile pot fi acționate „remote”, dar tot are nevoie de operator uman. Nu înseamnă că unitatea este mobilă. Iar dacă se alimentează prin priză, înseamnă că nu are nici baterie care să o facă autonomă. E ca și cum ai compara un Nokia 3310 cu ultimul smartphone, care are o sumedenie de componente în plus pentru a furniza funcționalități moderne și complexe.

 

Q: Și care e diferența, de ce trebuie să fie automat?

A: Miscare continua a sursei de radiatie UVC asigura o distributie uniforma in toata incinta. Daca sursa ar fi fixa pot aparea locuri umbrite unde nu se face sterilizarea. 

In afara faptului ca robotul nostru poate decide calea si distributia optima a expunerii, fara a fi nevoie de interventia unui operator uman in mediul ostil, o alta diferenta este absenta unui fir care poate imprastia agentii patogeni.

O altă variabilă de luat în calcul este puterea lămpilor. Puteți vedea mai jos o fișă tehnică pentru MUV.

 

Specificații tehnice MUV

 

Power 1000W
Lamps 10 x Philips TUV 75W
Operation time 5 hours
Navigation SLAM + vSLAM
Object detection Lidar + 3D depth + Sonar
Collision avoidance Yes
Accuracy 5 – 10mm
Connectivity WiFi, 3/4G, BLE
Processor Intel i5
Operating System Linux
Battery 3KW
Motors DC Servo 200W
Operating time without UV 10 hours
Remote operation Android
Charging time 5 hours
Body material Steel, Stainless Steel, Aluminium
Drive kinematics Differential drive
Dimensions (L*w*h 750 mm * 550mm * 1700 mm
Total weight 120 kg

 

Cu cine ați mai vorbit?

 

Q: Ați vorbit cu spitalele? V-ați calibrat produsele la nevoile lor?

A: Da, ne-au contactat deja circa 15 spitale, inclusiv Spitalul de Arși din București. Am luat legătura cu medici care au scris caiete de sarcini pentru produse similare. Prin asociația „Dăruiește Viață” am primit feedback-ul că robotul autonom MUV Smart nu ar putea fi folosit la adevăratul potențial datorită condițiilor de aglomerare din spitale, așa că menționăm că acest model e optim pentru holuri și spații mari care sunt greu de dezinfectat și care noaptea nu sunt circulate, dar și pentru săli de operații. De menționat că MUV Smart are un senzor care stinge lămpile UV-C când trece omul, după care se reaprinde. După feedback-ul medicilor ne-am convins că ar fi utilă și o variantă mai practică și mai accesibilă, pentru perioada asta de criză,  așa că am venit cu soluția modulară MUV Lite, care are becuri de putere mai mică și se poate configura în funcție de nevoile personalizate ale fiecărui spital. 

 

Q: Ați vorbit cu autoritățile?

A: Nu încă, dar suntem deschiși oricui vrea să ajute. De-abia ce-am lansat proiectul la apă, deși pe Facebook am anunțat cu o săptămână înainte de a lansa fundraiser-ul.

 

Q: Pe cine ați mai convins până acum să vi se alăture?

A: Modulab se ocupă de producție și partea tehnică, Romanian United Fund și Funky Citizens ajută cu fundraiserul, iar asociația Dăruiește Viață se ocupă ca produsele să ajungă acolo unde este nevoie de ele. Almalux livrează produsele non-autonome la preț de producție, fără vreun adaos comercial. Kaufland și BCR sunt primele companii care au sărit în ajutor, din proprie inițiativă. Ele ne-au dat ideea că astfel de roboți pot fi cumpărați la preț de producție pentru a fi donați spitalelor. 12amtoday sunt partenerii noștri pe design. Porter Novelli sprijină cu servicii de PR.

 

Q: Am și eu o idee, o propunere, o sugestie – unde vă pot scrie?

A: lab@modulab.ro sau weare@funkycitizens.org. Sau pe Facebook-urile Modulab și Funky Citizens.

 

Safety

 

Q: Cât e sigur este? Cine garantează pentru siguranță? Cum stați cu omologarea?

A: Suntem în plin proces de omologare și analize, dar cel mai important de reținut e faptul că elementele active de aici, în speță lămpile cu acțiune germicidă, sunt componente profesionale omologate deja de producători de renume. Sunt folosite deja de zeci de ani în săli de operație și instituții medicale și vin cu omologări și certificate de calitate.

Varianta MUV Smart este și mai costisitoare tocmai pentru că este autonomă, adică gândită pentru a fi folosită în deplină siguranță nesupravegheată. Prezența oamenilor nu este necesară și nici recomandată. În situațiile în care se optează pentru varianta Lite, poate fi nevoie de un operator uman care să plimbe dispozitivul non-autonom. Operatorul va fi instruit cu norme de protecție elementare (familiare celor care au mai avut contact dispozitive pe UV-C) și echipat corespunzător astfel încât potențialele efecte negative să fie reduse la minim. Desigur că varianta Lite poate fi utilizată și fără intervenție umană, în cazul în care este lăsată să funcționeze în încăperi închise, pentru sterilizarea de echipament.

 

Bani

 

Q: Vă mai uitați și la alte surse de finanțare?

A: Desigur, în măsura timpului disponibil, suntem deschiși oricăror sugestii și propuneri. 

 

Q: Pe ce se duc banii, concret?

A: Pe materiale și componente pentru a fabrica fiecare variantă. 

1) MUV Smart (autonom): cost estimat de 90.000 lei x 10 buc = 900.000

Folosim o varianta industriala de LIDAR, care costă de la 20.000 de lei în sus. https://www.robotshop.com/eu/en/hokuyo-utm-30lx-scanning-laser-rangefinder-eu.html.

Greutatea pe care o cară platforma noastră e de 120kg, din care 80 de kg cântăresc numai bateriile care asigură autonomia la puterile foarte mari consumate de lămpi.

 

2) MUV Lite (non-autonom) cost estimat de 1.000 lei x 50 buc = 50.000

Diferența de 50.000 lei până la target-ul propus e un buffer, în cazul în care rămân fonduri, facem mai multe variante Lite.

 

Q: Care e treaba cu profitul?

A: Demersul nostru este unul voluntar, de aceea vă invităm să-l susțineți și voi, fiecare după puterile sale. Scopul inițiativei nu este în niciun caz profitul. Ne-am mobilizat din solidaritate cu cei care luptă din prima linie cu Covid-19 și vrem să contribuim cu ce putem la siguranța lor. Soluția propusă de noi rămâne utilă și în situații normale, nu doar în cele excepționale.

 

Q: Sunt cei doi roboți autonomi MUV Smart donați de către Kaufland și BCR luați în calcul la target-ul de 10 propus în fundraiser?

A: Nu. Așa cum am arătat în defalcarea costurilor de mai sus, trebuie să strângem suma de 950.000 lei pentru a face 10 bucăți de MUV Smart.

Vom comunica pe canale directe cu potențialii mari finanțatori, pentru a-i convinge să „adopte un spital”, adică să-și asume finanțarea în avans a unui robot MUV Smart pentru a-l dona apoi unui spital anume.

 

Q: Cât costă un robot autonom (MUV Smart)? Cu cine îl produceți, cât durează / costă?

A: Estimăm un cost situat de aproximativ 90.000 de leiVom ști cu siguranță în următoarele zile, pe măsură ce mai rezolvăm din variabilele ce compun ecuația producției. O companie de confecții metalice cu o bună capacitate de producție se va ocupa. Încă discutăm despre forma detaliată a colăborării noastre, însă discuțiile sunt avansate. Anunțăm când știm cu siguranță date exacte. Modulab se va ocupa de asamblarea finală. 

 

Q: Cât costă o unitate non-autonomă (MUV Lite)? Cine o produce, cât durează / costă?

A: Producția va fi asigurată de Almalux. Compania a trimis deja trei mostre (free of charge) care vor ajunge imediat în spitale, prin intermediul „Dăruiește Viață”, pentru a fi testate de personalul de acolo. Încă așteptăm o ofertă finală din partea lor. Estimările inițiale au fost în jurul sumei de 1.000 de lei.

 

Q: Ce faceți dacă nu se strâng toți banii?

A: În cazul în care nu reușim să strângem un milion de lei, nu vom abandona ideea: vom produce cu siguranță atâtea unități (din ambele tipuri, atât autonom cât și non-autonom) cât ne vom permite din suma care s-a strâns. În momentul redactării acestui text am strâns deja 1% din sumă. 

 

Q: Nu e prea scump robotul autonom?

A: Nu, e de fapt foarte ieftin (mai ieftin probabil că nu se poate, luând în calcul toate funcționalitățile oferite, firește). Nu am vrut să insistăm prea mult pe aspectul costului în această primă fază, însă realizăm că e nevoie de transparență maximă pentru a avea o campanie credibilă. Vă asigurăm că facem toate eforturile să menținem costurile cât mai jos, interesul nefiind nicidecum profitul – inițiativa este una non-profit. 

 

Planuri – ce urmează?

 

Q: Există deja prototipuri? Se omologhează?

A: Da, avem un prototip din MUV; care va ajunge la spitalul Victor Babeș pentru teste. Acesta e în curs de omologare – mai exact va fi testat pentru dezactivarea unor patogeni specifici. Se bazează în principiu pe două tehnologii: 1) software-ul și hardware-ul – roți, senzori, cameră, baterie  – care asigură autonomia, deplasarea și detectarea obiectelor și 2) 8 lămpi UV-C care efectuează iradierea germicidă. 

 

Q: Se va lansa și ca produs comercial? Dacă da, ce preț va avea?

A: Nu știm încă, vom face o evaluare de piață la momentul potrivit. Dar cu siguranță că prețul de achiziție va fi mai mare dacă este vorba de o relație comercială. Ce facem acum este să contribuim la lupta cu pandemia, așa că nu se pune problema de profit. Produsul însă se pretează la utilizare și pentru dezinfectarea / sterilizarea spațiilor mari care sunt goale noaptea, precum hypermarket-uri, mall-uri, stații de metrou, hale de producție, depozite, am văzut că se pot folosi și în aeroporturi pentru spațiile de depozitare a bagajelor și a slab populate în anumite intervale de timp

 

Q: Cum asigurați transparența campaniei de strângere de fonduri?

A: Vă vom ține la curent cu noutățile proiectului, de îndată ce le avem. Vom face un raport de cheltuieli la maxim o lună după terminarea campaniei (pentru a avea suficient timp să centralizăm toate cheltuielile). 

 

Q: Cum arată piața, ce produse similare există?

A: Nu știm să existe alți producători de echipamente omologate în afara de cei cu care lucram. 

Noi folosim lămpi profesionale de la Philips si Osram destinate exclusiv sterilizării, cu putere care ajunge și până la 1000W. La nivel mondial mai există un singur producător de robot autonom de sterilizare cu UV, cei de la UVD din Danemarca. Aceștia au un preț de 65.000 – 70.000 €. Un astfel de robot este cel care operează de luna trecută la spitalul Matei Balș. O altă miză a proiectului este încurajarea producției autohtone și promovarea companiilor românești care pot face față cu brio concurenței de pe piața internațională și care să pună mai puțină presiune financiară pe spitalele și instituțiile de stat  care au nevoie de ele și an afara contextului pandemiei.