Tags: project, science of food

La Atelierul de Brânză NarCheese folosesc doar metode artizanale după rețete tradiționale, fără a grabi procesul natural și aplicăm gusturilor din copilărie, tehnicile învățate în străinătate.

Pintea Narcis – Omul care dă gustul în Atelierul de Brânză NarCheese

„Povestea NarCheese este un vis devenit realitate în iulie 2019 când am început să pun în practică cunoștințele dobândite la Școala Agricola din Elveția și când am obținut prima brânză provenită din laptele ecologic de la Ferma Fratii Pintea.”

Primul român la Școala de Agricultură din Valais, Elveția

„Specializarea mea in momentul de fata este branza maturata Raclette. Acest tip de branza provine din zona Valais (Elvetia) si se produce in special in timpul verii cand vacile ies la pascut. Laptele se proceseaza crud, timpul de prelucrare este de 24h dupa care urmeaza procesul de maturare (minim 4 luni) in conditiile favorabile dezvoltarii bacteriilor de care aceasta are nevoie; aceste bacterii favorizand gustul intens pe care aceasta branza il are”.

Produs 100% în Cluj – Lapte ecologic de la Ferma „Frații Pintea” din Cornești

Laptele – provine de la Ferma „Frații Pintea” care are aproximativ 30 de bivolite, 20 de vaci Baltata Romaneasca, 100 capre alpin francez/carpatin si 500 de oi:

În jurul fermei noastre se află terenuri cositor (terenuri care produc fan), arabil și pasune pe care noi le lucrăm BIO. În timpul iernii pe aceste pământuri se împrătie îngrășământ natural care provine de la animalele din fermă. Acest îngrășământ are rolul de a îmbogăți și de a fertiliza solul. În timpul verii de pe aceste pământuri producem fan, lucerna și siloz.

Pe timpul iernii animalele mănâncă fân, lucerna și siloz, iar în timpul verii pasc libere pe pășune. Nu folosim concentrate care să forțeze animalele să producă mai mult lapte decât produc ele în mod natural”.

NarCheese produce 3 feluri de brânză maturate

  • Caș tradițional simplu maturat minim 1 lună
  • Brânză Tomme
  • Raclette

Raclette

O specialitate ‘valaisanne”, autentică din munții elvețieni, din regiunea ‘Valais”, această brânză este produsă după obiceiuri locale, după o rețetă care se respectă cu strictețe!

Laptele este prelucrat crud. Până în anii 1960, brânza raclette a fost produsă exclusiv în regiunea Valais (Suisse), mai târziu au început să apară și în alte părți, cum ar fi Italia, Franța și alte țări, precum și în inima Ardealului.

Este recomandat ca acest tip de brânză să se producă doar în perioada verii, când vacile pășunează iarba proaspată, acest lucru favorizând gustul și textura brânzei. Perioada de maturare este de minim 3 luni pentru consum, iar pentru a o putea “rade” (topi), necesarul este de minim 4 luni, când gustul este deja bine așezat și definit.