Tags: project, science of food

Cidrul este o băutură alcoolică obținută prin fermentația alcoolică a mustului (sucului) de mere și mai rar de pere sau de alte fructe. Cidrul natural nu conține apă, zahăr, coloranți, arome, sau conservanți adăugați.

În urma fermentației alcoolice dată de drojdiile din microflora de pe suprafața fructelor, rezultă o băutură alcoolizată având un conținut mai mare sau mai mic de dioxid de carbon dizolvat, cunoscut și ca „vin” de mere.

În general, prin fermentația sucului de mere se poate obține un grad alcoolic de maximum 8% vol. alcool. Băutura alcoolică din retail ce poartă denumirea de „cidru” are în jur de 4,5% vol. alcool sau chiar mai puțin. Așadar, vorbim de un produs diluat cu apă sau cu suc de mere și multe alte substanțe adăugate pentru aromă, culoare sau conservare.

Termenul de valabilitate al acestei băuturi este mic – se consumă și și se depozitează numai la temperaturi scăzute (sub 10o C). În general, cidrul este o băutură opacă, având culoarea fructelor din care se obține.

Cidrul rezultat prin fermentarea sucului (mustului) de mere și care atinge un grad alcoolic apropiat de 8% vol. alcool este sec din punct de vedere organoleptic (adică are un conținut redus de zahăr), de aceea, prin adăugare de must pasteurizat (concentrat sau nu) se pot obține produsele dulci și demidulci. Atunci când nu suferă tratamente termice (adică nu este pasteurizat), cidrul este un produs bogat în enzime și vitamine (din grupul B, PP, E și K), rezultate ca metaboliți în urma fermentației alcoolice sau existente în mod natural în fructe, precum și în numeroși antioxidanți (fenoli, vitamina C).