Tags: project, science of food

Braga

este o băutură tulbure, mucilaginoasă, cu substanțe coloidale în suspensie, datorită conținutului mare de componente hrănitoare obținute în urmă fermentației.

Această băutură este produsă printr-o fermentație alcoolică scurtă, inițiată de drojdii, care mai apoi este înlocuită de o fermentație lactică.

Materia primă pentru fabricarea bragăi este formată din diverse tipuri de făinuri (de secară, porumb, grâu), dintre care unele sunt coapte în cuptor la temperaturi de 100-105o C. Aceste făinuri sunt hidratate cu apă, la care se adaugă drojdie de bere și se lasă la fermentat timp de 4-5 zile. Urmează adăugarea zahărului pentru crearea gradului de dulce specific acestei băuturi. Acidul lactic obținut prin fermentație conferă băuturii un gust plăcut, aromat și proaspăt.

Beneficiile acestei băuturi sunt multiple – ea se obține din ingrediente naturale și poate fi considerată o alternativă sănătoasă la sucurile carbogazoase.

Braga conține un complex de vitamine din grupul B, proteine și minerale.

Prezența microflorei variate din bragă, formată în special de bacteriile lactice și drojdii, considerate probiotice, are o influență benefică asupra aparatului digestiv și proprietăți bactericide, iar dioxidul de carbon format în cantități mici ajută digestia.

Cvasul

este o băutură fermentată (probiotică), una dintre cele mai răspândite şi mai populare băuturi din spațiul ex-sovietic, care a devenit tradițională în Rusia, unde este considerată un adevărat panaceu sau elixir.

Această băutură a reprezentat un veritabil leac antibacterian pentru bolnavii de febră tifoidă din timpul Primului Război Mondial, un aliment nutritiv în perioada de foamete, dar și un tonic pentru iernile geroase.

În trecut, cvasul nu lipsea de la nicio masă, fiind considerat un remediu pentru prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular, reglarea funcționării tractului gastrointestinal şi oprirea înmulţirii agenţilor patogeni.

Preparat doar din produse naturale, hrănitoare şi sănătoase, cvasul a reuşit de-a lungul timpului să îi ţină pe ruşi departe de boli, prelungindu-le viaţa, fapt confirmat şi de către nutriţioniştii contemporani. Cercetările recente au arătat că această băutură ajută și la reducerea greutății, dar și la purificarea organismului.

Pentru gust, se pot adăuga stafide și mentă. Procesul de fermentație durează 2-3 zile, timp în care conţinutul de alcool obținut variază de la 0,7 – 2,6% vol. alcool.

Există mai multe varietăți de cvas obținute din diverse tipuri de materii prime, printre care sfecla, merele, ierburile, pâinea neagră. Culoarea variază de la brun deschis, până la brun foarte închis, în funcție de materiile prime utilizate.

Cvasul se bea rece şi conţine o gamă bogată de vitamine şi microelemente, printre care acidul lactic, vitaminele din grupa B, calciu, magneziu, fosfor, precum şi aminoacizi.

Borșul

este o băutură acră, gustoasă, obținută prin fermentația tărâțelor de grâu amestecate cu mălai și apă fiartă și răcită. Pentru aromatizare se folosesc și alte ingrediente, cum ar fi: crenguța de vișin, mărarul și leușteanul.

Borșul se utilizează în special în regiunea Moldovei, pentru acrirea ciorbelor, dar poate fi consumat și ca băutură răcoritoare. Datorită conținutul caloric foarte mic (4 kcal/100 ml) este recomandat persoanelor care doresc să scadă în greutate, stimulând arderea grăsimilor.

Borşul de tărâţe are un important efect de fortifiere a sistemului imunitar, proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Poate fi un adjuvant digestiv, asigurând o bună funcţionare a colonului – prin fermentația lactică se regăsesc în el o serie de bacterii probiotice, din genul Acidophilus şi Bifidus.

Aciditatea borșului îl transformă în remediu natural pentru mahmureală, dar poate fi recomandat și pacienţilor cu stări anemice – redă poftă de mâncare, elimină apatia şi senzaţia de somnolenţă.