Tags: event, robot, robotics

Robots of modulab

1

De mai bine de doi ani, Modulab lucrează la dezvoltarea unui proiect open source de robot umanoid, InMoov, căruia i-a adus o serie de modificări atât pe partea de hardware, cât și software. Ultima versiune a acestui robot a fost updatată și prezentată în cadrul proiectului Art Robots, care a oferit oportunitatea comunității Modulab din București, în special copiilor, să interacționeze cu robotul Friday.

Modulab a dezvoltat o platformă care se deplasează în mod autonom, evitând atât obstacolele fixe cât și cele mobile, care poate avea multiple aplicații (de la scanarea prețurilor în magazin, transportul bagajelor în aeroporturi, ghidarea oamenilor într-un muzeu sau spațiu mare, colectarea de informații despre suprafețele pe care se mișcă sau predarea unor lecții copiilor, in mod interactiv).  Implementarea pe domeniul curățeniei pentru care s-a optat în acest moment a venit ca răspuns la un trend recent ce evoluează cu mare viteză – roboții casnici de curățenie sunt foarte populari, iar în spațiile publice oamenii sunt deja obișnuiți cu mașinăriile

2

autonome de mari dimensiuni. O fuziune între cele două era de așteptat.

Tot în cadrul acestui proiect, a fost dezvoltată o instalație care constă într-un roi de roboți care se comportă ca un ecran: fiecare robot funcționează ca un pixel mobil care se deplasează în mod sincron cu restul roboților astfel încât împreună formează imagini care îi sunt comunicate instalației prin intermediul unei tablete. Robotica Swarm este studiul modului de proiectare a unor grupuri de roboți care funcționează fără a se baza pe nicio infrastructură externă sau pe orice formă de control centralizat. Într-un roi de roboți, comportamentul colectiv al roboților rezultă din interacțiunile locale dintre roboți și dintre roboți și mediul în care aceștia acționează. Proiectarea roiurilor de roboți este ghidată de principiile inteligenței roiului. Aceste principii promovează realizarea de sisteme care sunt tolerante la erori, scalabile și flexibile.

Publicul a avut acces la instalațiile produse în cadrul proiectului Art Robots pe parcursul  a două evenimente: Modulab Robofest, un mini-festival de robotică destinat copiilor, și “Robots of Modulab”, o expoziție atelier în cadrul căreia instalațiile robotice au fost prezentat în atelierul în care sunt produse, ca “work in progress”, sau instalații care nu vor fi finalizate niciodată pentru că de fiecare dată când le punem în funcțiune, echipa vine cu o serie nouă de update-uri și upgrade-uri.

Urmăriți aici un video despre cum a fost!