Tags: robot, robotics, technology

Sex cu roboti

un text de Miron Ghiu

1

Există un (mai mult sau mai puțin) uncanny valley în interacțiunea cu mașinile inteligente: roboții umanoizi pe care ne proiectăm nu fanteziile relaționale, raportându-ne cu simpatie, empatie și uneori chiar dragoste sau cel putin o fascinație cu implicații sexuale și emoționale la partenerii nostri artificiali. Poate că inteligența artificială emoțională nu va exista niciodată în mașini într-o formă asemănătoare celei umane, însă neuroplasticitatea compensează această lipsă prin proiectarea asupra partenerilor roboți a tuturor nevoilor noastre psihologice pe care aceștia chiar ajung să ni le satisfacă printr-o versiune de realitate mixtă a efectului Placebo.

Unul din visele contemporane: partenerii-roboți. Primele  manifestări ale acestui vis datează din secolul XVII, când marinarii olandezi luau cu ei pe vase păpuși în mărime naturală, cu care făceau.. un fel de sex. Denumite “neveste olandeze”, păpușile erau însă extrem de departe de ceea ce numim astăzi roboți sexuali, neoferind niciun fel de interactivitate. O altă manifestare timpurie datează din 1908, când păpușile erau dotate cu tuburi pneumatice umplute cu ulei, folosite pe post de vagin sau anus. Câteva zeci de ani mai târziu, în anii ’70, încep să se comercializeze primele variante compuse din latex și silicon, mai aproape de realitate decât nevestele olandeze.

2

Din 2005 compania Trottle vinde o grămadă de variante de păpuși sexuale, foarte apropiate de modelele feminine, dar fără pic de tehnologie incorporată. Astăzi, pentru câteva mii de dolari poți cumpăra păpuși din materiale inteligente, semănând perfect cu femei și având motoare care să le permită o serie limitată de mișcări.

Astăzi ficțiunea e mai aproape de realitate ca oricând, roboții sexuali fiind dotați cu multe motoare dar și cu inteligență artificială care le permite să poarte conversații și să interacționeze cu proprietarii. Pentru sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de dolari poți să-ți cumperi o păpușă RealDoll, Lumidoll sau una japoneză. Majoritatea sunt inspirate din viața reală, fiind realizate în urma mulajelor luate de la femei reale cum ar fi Asa Akira, star porno extrem de popular pe site-urile de specialitate.

Există, deasemenea, și bordeluri dedicate sexului cu roboți (Katy, Lily, Leiza sau Aki), unde, pentru 127 dolari/oră poți să ai parte de un rendez-vous romantic cu un robot cu care poți chiar să vorbești. Poți să-i faci și sex oral sau să-i oferi orgasme, nu că ar conta vreun pic pentru inteligența artificială.

3

Androizii de azi sunt foarte avansați în ceea ce privește statutul lor de androizi. Pot lega o conversație coerentă și unii dintre ei au chiar și puls sau oase din titaniu, în cursa de a semăna cât mai mult cu realitatea. Unii producători îți oferă chiar și opțiunea de a-ți customiza roboții sexuali, pentru câteva zeci de mii de dolari putând să cumperi unul asemănător cu Scarlett Johanson. Androizii vorbesc și interacționează limitat, dar realist.

Recent, Fundația pentru Robotică Responsabilă a publicat un studiu referitor la dezvoltarea roboților sexuali în următorii 5-10 ani, subliniind că trendul este în plină dezvoltare, mai ales în ceea ce ține de programarea psihologică a acestora. Astfel, roboții pot avea mai multe tipuri de personalitate, variind de la “Farrah cea frigidă” la “Wendy cea sălbatică”, fiecare oferind scenarii sexuale și de comunicare diferite. Trendul actual pune în discuție și realizarea de păpuși robotice cu aspect de copil, destinate special pedofililor. Dezbaterea privind moralitatea acestei idei e în plină desfășurare.

Un studiu din 2016 susține că mai mult de 40% din cei 263 de bărbați heterosexuali întrebați dacă ar face sex cu roboți, cel puțin o dată, companii ca Abyss Creations având deja vânzări de 600 de roboți pe an.

4

Alte previziuni susțin că sexul cu roboți va fi ceva la ordinea zilei în mai puțin de o decadă, industria tehnologiilor sexuale bazate pe roboți având în momentul de față o cifră de afaceri de peste 30 de miliarde de dolari. Problemele sunt, însă, de ordin etic, în primul rând pentru că robotica sexului obiectifică femeia și o transformă într-un fel de unealtă gata să-ți satisfacă plăcerile, existând și fundații care se opun oricărei idei de robotizare a sexului.

În timp ce roboți cum ar fi RealDolls sunt customizabile în detalii cum ar fi estetica labilor (14) sau cea a sfârcurilor (42 de opțiuni) versiunile bărbătești, destinate femeilor, sunt mult mai puține. Unul dintre cei mai reușiți roboți masculini, Gabriel, în valoare de 5000 de lire sterline, e în stare de conversații și poate face sex mai bine decât un vibrator. Totuși, piața roboților masculini e puternic eclipsată de cea a roboților feminini, femeile fiind mai puțin atrase de sexul cu androizi, chiar dacă peste 80% din femeile britanice întrebate au recunoscut ca folosesc jucării sexuale.

Imaginarul hollywoodian și nu numai prezintă o grămadă de androizi destinați sexului, în filme clasice cum ar fi „Ex Machina”, “Blade Runner” sau mai noul “Her”.

5

Nu doar blockbusterurile se ocupă, însă, de această zonă, existând și filme de categoria B dedicate subiectului. Unul dintre ele e “Cherry 2000”, poveste de dragoste în care personajul principal se îndrăgostește de un robot extrem de bine realizat și dotat cu inteligență artificială. Tema este explorată și în recentul serial “Westworld”, populat din plin de roboți.

Cele mai recente trenduri în materie de sex cu roboți, pe lângă cafeneaua londoneză în care roboții îți fac sex oral și bordelul din Barcelona în care toate femeile sunt roboți, includ, de exemplu, posibilitatea să controlezi obiectul dorințelor prin intermediul unui smartphone sau al unui controller de Playstation, ca în cazul robotului EX Doll, produs de japonezi începând cu 2014. Un alt trend se referă la sexul la distanță, în care parteneri reali, aflați în locuri diferite, interacționează sexual prin intermediul roboților. Robofilia a fost desemnată, de altfel, trendul anului 2016, previziunile susținând că până în 2050 sexul cu roboți va fi mai popular decât sexul cu oameni. Sincer, sperăm ca această previziune să nu se transforme în realitate.

6

Friday, robotul open-source InMoov dezvoltat de Modulab